Logo
 
Home || Info || Købsinfo || Betaling || Find vej || Links || Kontakt
Hvad er Bronze, Messing, Tin ?

Bronze er en blanding af ca 90% kobber og 10% tin. Den bronze som blev anvendt i Norden blev fremstillet i Centraleuropa

I Centraleuropa findes naturlige forekomster af kobber, som var kendt allerede i stenalderen. Ved at blande tin i kobberet fik man et materiale som var meget stærkere, men samtidigt lettere af forarbejde. Tin findes kun enkelte steder i Europa, så det blev hentet langvejs fra.

Bronzen kom til Norden som færdigt metal. Her blev det forarbejdet videre.
Bronzen er meget egnet til støbning. Den smelter ved ca. 850°C, som svarer til temperaturen i et godt varmt bål. Bronzesmedene i Norden blev snart meget dygtige. Med en enkle midler kunne de fremstille ting, som bronzestøbere i vore dage vil have svært ved at gøre efter.

Fine genstande blev først formet i bivoks. Uden på voksen lagde man en form af sand og ler. Når man varmede formen op, smeltede voksen bort, og dette hulrum blev så fyldt med bronze. For at få den færdige ting ud, måtte formen ødelægges. Mere enkle ting blev støbt i en form som kunne
Bronze er en legering der normalt består af 90% kobber og 10% tin. Der tilsættes nogle gange også en anelse bly, da det får den smeltede masse til at flyde bedre ved støbning. Andre kobberlegeringer er gyde- og klokkemalm, gunmetal samt messing. Bronze har givet navn til en arkæologisk tid: Bronzealderen.

Bronze blev brugt til statuer i den antikke verden, til kirkeklokker fra middelalderen og til kanoner i renæssancen. Da bronze er umagnetisk, erstatter det jern på minestrygere. Bly-bronze bruges i "friktionsfri" lejer. Mange skibsskruer er af bronze pga. korrosionsbestandigheden.

Nummer tre i de Olympiske Lege og ved andre mesterskaber får bronzemedaljer.

Danske 10- og 20-kronesmønter er fremstillet af det guldlignende aluminiumsbronze (92 % kobber, 6 % aluminium og 2 % nikkel), mens 50-øresmønter er af tinbronze[1] (97 % kobber, 2,5 % zink og 0,5 % tin)[2].

Messing er en legering, der fremkommer ved blanding af metallerne kobber og zink, eventuelt med et mindre indhold af andre metaller. Blandingsforholdet mellem kobber og zink kan variere, alt efter hvad messingen skal bruges til, da blandingsforholdet og indholdet af andre metaller har betydning for legeringens egenskaber som f.eks. smeltepunkt, hårdhed og modstandsdygtighed overfor kemiske påvirkninger.

Alm. gul messing: 62% Cu, 38% Zn: smeltepunkt ca. 900 °C.
Rød messing: 90% Cu, 10% Zn: smeltepunkt 996 °C.
Messing kan ikke hærdes.

Tin (latin Stannum) er et grundstof med atomnummer 50 i det periodiske system. Symbol Sn.

Stanniol har navn efter det latinske navn for tin, men i dag er stanniol faktisk lavet af aluminium. Tin smelter ved 232 °C[1].

Metallet udvindes af kassiterit (SnO2), og bliver renset for kobber, jern og bly, som findes i malmen. Efter guld, kobber og sølv er tin det tidligst kendte metal. I Egypten er der fundet tingenstande, som er næsten 6000 år gamle.

Man kan tjekke om tinnet er rent ved at holde tinnet ind til øret og bøje lidt på det, da skal man høre en knitren. Dette kommer af, at krystallerne gnider sig mod hinanden.

5-15 % tin indgår sammen med kobber i legeringen bronze[1]. Loddetin bestod tidligere af en tin/bly legering, som oftest 63 % tin og 37 % bly da denne har et lavt smeltepunkt (183 °C), i særlige tilfælde, tilsat andre metaller (sølv, bismut) i mindre mængder.

Tilbage
GS Antik & Loppemarked. Juridisk navn: Art Vision, CVR-nr: 32790488.
Østergade 20 A, 4970 Rødby, Denmark. Tlf. 2694 2973
Copyright © 2011-2019 GS Antik. All rights reserved. Webmaster Birgitta Ragnarsdotter